ПРОФЕСІЙНА КОМУНІКАЦІЯ ПЕДАГОГІВ В УМОВАХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ОСВІТИ ТА ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Пищик , Олена Василівна (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2025)
У статті досліджено особливості професійної комунікації педагогічних працівників в умовах диджиталізації освіти та глобальних трансформацій. Проаналізовано сучасні моделі педагогічної взаємодії, які виникають у цифровому освітньому середовищі, а також окреслено виклики, що супроводжують цей процес. Визначено ключові принципи ефективної комунікації в цифровій освіті, зокрема інтерактивність, доступність, академічну доброчесність і гнучкість. Окрему увагу приділено розвитку цифрової комунікативної культури педагогів. Запропоновано практичні напрями застосування цифрових платформ та інструментів у професійній діяльності педагогів. Наведено успішні кейси використання цифрових технологій для покращення комунікації між викладачами, здобувачами освіти та батьками. Зроблено висновок, що інтеграція цифрових технологій у педагогічну комунікацію не лише оптимізує взаємодію між учасниками освітнього процесу, а й сприяє підвищенню якості освіти, розвитку академічної культури та формуванню інформаційної безпеки.