ОСВІТА І НАУКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Верголяс , Майя; Верголяс , Олександр; Брантова , Олена (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2023)
Навіть в умовах воєнного стану необхідно гарантувати всі права, надані громадянам і закріплені в Конституції України, одним з яких є право на освіту. Сьогодні освітяни мають об’єднати свої зусилля для пошуку шляхів вирішення проблем, спричинених війною. Як і всі сектори суспільства, освітня галузь зазнала значних змін під час війни. В наслідок загрози життю, бойових дій та тим часової окупації окремих територій частина освітян була змушена переїхати в межах України або за кордон. Частина вчителів та учнів залишилася на тимчасово окупованих територіях, потребуючи особливої підтримки з боку держави. Право на освіту в умовах воєнного часу повинно надаватись в повному, по можливості, обсязі. Повинно бути проведення дистанційних занять, очних занять в місцях, які мають можливість приймати учнів, студентів у освітніх закладах, які знаходяться в безпечних місцях країни.