ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ ФАХОВИХ МОЛОДШИХ БАКАЛАВРІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Борак , Ірина (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2023)
У статті здійснено огляд окремих викликів системи освіти в умовах війни. Окреслено загальні положення Резолюції Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН) 2601 (2021), що визнає на офіційному рівні безпосередній зв’язок між освітою та миром і безпекою. Частково розглянуто і проаналізовано основні тенденції та особливості організації навчання у фахових коледжах України. Встановлено, що основним завданням освіти сьогодення є психолого-педагогічна підтримка учасників навчального процесу, створення сприятливого середовища для здобуття якісних знань та компетентностей в умовах воєнного стану. Визначено, що у новій освітній парадигмі студент є не об’єктом виховного впливу, а суб’єктом пізнавальної діяльності, діалогічні та інтерактивні стосунки між викладачем і здобувачем освіти визначають основну форму організації освітнього процесу.